Święta Bożego Narodzenia są jednym z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się spotkać z rodziną przy wigilijnym stole i zajadać się dwunastoma tradycyjnymi potrawami. Bardzo ważnym elementem w tym czasie jest też dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, wyglądające oczywiście zupełnie inaczej niż obecnie, pojawiły się już w początkowych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na samym początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, żeby ostatecznie stać się jedną z najważniejszych tradycji w tym okresie. Takie dzielenie ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy wszelkich innych negatywnych emocjach, a składane życzenia są szczere i życzliwe. Z takich też powodów na żadnym stole w wigilię nie może zabraknąć opłatków, a obecnie nie ma żadnego problemu z ich dostaniem.
Jeśli ktoś będzie chciał, to udać się może do jednego z kościołów, w którym je otrzyma za niedużą ofiarą. Opłatki zakupić też można w przeróżnych sklepach, lecz warto pamiętać aby z ich zakupem nie czekać na ostatni moment. Prawdziwe opłatki wypieka się wyłącznie z naturalnej pszennej mąki, a dużo receptur sięga nawet dziewiętnastego wieku. Jedynym dopuszczalnym dodatkiem do mąki jest woda, nie można dodawać do nich utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam etap wypiekania jest bardzo krótki, gdyż oplatki w piecu spędzają zaledwie jedną minutę. Na ich powierzchni niejednokrotnie mogą się znajdować rozmaite religijne motywy, jakie się wytłacza przy pomocy odpowiednich form.
+Tekst Sponsorowany+