Przy otwieraniu zakładu gastronomicznego pomyśleć trzeba o wielu rzeczach. Jedną z nich jest dbanie o odpowiednią czystość wypuszczanych ścieków, w jakich nie powinno się znajdować nic, co mogłoby spowodować przytkanie rur. A że niestety tłuszcze mają takie właściwości, to zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można odprowadzać ich do ścieków. Za coś takiego mogą grozić poważne konsekwencje finansowe, z tego też powodu zdecydowanie lepszą opcją jest zainstalowanie specjalnego separatora tłuszczu. Takie urządzenia funkcjonują na zasadzie grawitacji. Ścieki są odprowadzane do dużego zbiornika z przegrodami w środku.
Cięższe zanieczyszczenia opadają na dno, a lżejszy tłuszcz unosi się do góry. Tym sposobem dalej do systemu kanalizacji odprowadzona zostaje czystsza woda, nie mająca w sobie niczego, co spowodować by mogło przytkanie rur. Lecz ciągłe korzystanie z kuchni powodować będzie zwiększanie się warstwy tłuszczu w środku, dlatego też co pewien okres czasu trzeba będzie wykonać przegląd separatorów. Jest zalecane, żeby robić go przynajmniej raz w miesiącu, lecz to zależne jest od indywidualnych ustaleń.
Właściciel czy pracownicy danej firmy systematycznie muszą kontrolować zbiornik, i jeżeli warstwa tłuszczu będzie zbyt duża, to zamówić czyszczenie separatorów śląskie. Przepisy zabraniają, żeby można to było zrobić samodzielnie, niezbędne będzie wynajęcie specjalistycznej firmy posiadającej niezbędne uprawnienia.
Firmy takie przede wszystkim posiadają odpowiednie samochody, do jakich są ściągane wszystkie zanieczyszczenia. Poza tym z każdej wizyty muszą wystawić protokół, na wypadek kontroli z sanepidu. Tłuszcz nie należy do niebezpiecznych materiałów, ale i tak wymaga specjalistycznej utylizacji, dlatego zajmować się tym mogą wyłącznie upoważnione podmioty. Decydując się na współpracę z taką firmą najlepiej podpisać umowę na dłuższy czas na regularne przyjazdy. Wtedy po pierwsze na pewno będzie korzystniejsza czyszczenie separatorów cena, a po drugie nie będzie trzeba za każdym razem czekać na termin.