Włoskie potrawy cenione są w wielu krajach za swój niepowtarzalny smak. Trzeba być jednak świadomym, że zawdzięczają to nie tylko umiejętnościom kucharzy, lecz również używanym do przygotowywania składnikom. Wielu kucharzy z tego kraju używa wyłącznie produkty włoskie oryginalne, dzięki czemu ich dania wyśmienicie smakują. Tak chociażby jest jeśli chodzi o mozzarellę, która jest nieodłącznym składnikiem wielu dań, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, jaką przeważnie się spotyka w sklepach, produkowana jest z mleka pochodzącego od krów. Występuje najczęściej pod postacią miękkich, niewielkich kulek znajdujących się w zalewie. Można ją bez problemów kroić nożem, ale też i rozdzielić palcami na kawałki, jeżeli faktycznie jest ona dobra to wtedy się będzie charakterystycznie strzępić. Lecz aby ser ten faktycznie miał odpowiedni smak, to potrzeba dużego doświadczenia podczas jego wytwarzania, oraz najwyższej jakości składników. Ciekawą, choć niezbyt jeszcze popularną wersją jest mozzarella włoska.
Jeśli chodzi o nią do każdej z kulek zostaje dodana niewielka ilość śmietany, która później się znajduje w charakterystycznej kieszonce. Smak tego gatunku jest naprawdę maślany i delikatny, właśnie dzięki dodanej śmietance. Inaczej będzie smakować mozzarella buffala, która jest uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. Lekką kwaskowatość i wyrazistość będzie ona zawdzięczać dużej ilości tłuszczów, pochodzących z mleka bawolic, z jakiego jest ona wytwarzana.
+Tekst Sponsorowany+