Jeżeli ktoś zamawia prawdziwą włoską pizzę, to nieodłącznym jej składnikiem będzie ser mozzarella. Ser tego gatunku bardzo charakterystycznie wygląda, ponieważ ma postać niedużych, lekko spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska wytwarzana była pierwotnie z mleka bawolego, lecz obecnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty zrobione z mleka otrzymanego od krów.
Dzięki dobrze dobranemu procesowi wytwarzania możliwe jest utrzymanie białej barwy, która ma duże znaczenie przy tej odmianie. Kulki sera mozzarella mają różną wielkość, od niewielkich, które przypominają winogrona, aż po faktycznie spore, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sprawdzony sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o jakieś inne gatunki mozzarelli, które cieszyć się u nas zaczynają coraz większym zainteresowaniem.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, produkowana według oryginalnych receptur tylko z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to zawiera dużo więcej tłuszczu, to sam ser posiada bardzo charakterystyczny, lekko słonawy posmak, pasujący doskonale do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany do kulek się dodaje niewielką ilość śmietany, przez co we wnętrzu tworzy się torebka z masła.
+Tekst Sponsorowany+