Opis najbardziej popularnych włoskich serów mozzarella

Prawdziwe sery z Włoch są ogromnie popularne na całym świecie, i słusznie się cieszą takim wzięciem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak również inne produkty włoskie wytwarzane są jedynie z naturalnych surowców i według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Szczególnym uznaniem cały czas się cieszy mozzarella włoska, stanowiąca podstawę wszystkich porządnych pizz. Standardowe sery mozzarella są oczywiście wytwarzane z krowiego mleka, są w formie białych, miękkich kulek. Ich struktura jest lekko rozciągliwa i miękka, a przed sprzedażą pakowane są w torebki foliowe wypełnione serwatką. Klasyczna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, lecz zwrócić też warto uwagę na kilka jej innych odmian, jakie u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.

Wywodzi ona z regionu Kampania, a jej podstawową cechą jest to, że się ją produkuje ją z mleka bawolego. Początkowo nie doceniano jej specjalnie, lecz dzisiaj bardzo się to zmienia ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Mleko bawole ma większą zawartość tłuszczu, lecz przy tym znacznie mniejszy poziom złego cholesterolu, jest więc znacznie bardziej zdrowe od krowiego. W naszych kuchniach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Ten ser z kolei na pierwszy rzut oka przypomina typową mozzarellę, lecz jego konsystencja jest zupełnie inna, z płynnym środkiem. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać