Chyba niewiele jest osób, jakim nie smakuje gorąca pizza, w jakiej jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera jest aktualnie niezwykle popularny, sprawdza się też bardzo dobrze jako dodatek do różnych innych potraw, sałatek czy po prostu na kanapki. Tradycyjną mozzarellę robi się z najlepszego krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Jej smak jest mocno kremowy i delikatny, a sam ser posiada charakterystyczną, sprężystą strukturę.
Najczęściej jest sprzedawany w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilku centymetrowej średnicy. Identycznie będzie wyglądać inna popularna odmiana tego sera, czyli mozzarella włoska. Mimo że jej wygląd jest identyczny, to kulki w środku są wypełnione kremową masą. Jest to rezultatem metody wytwarzania, podczas którego do przygotowanych woreczków jest wlewana odpowiednia ilość śmietanki, zapewniającej ten charakterystyczny aromat. Opisywane dotychczas sery wytwarzane były z mleka krowiego, ale nie Włosi nie tylko takie używają.
Jako przykład może służyć mozzarella buffala, która powstaje w oparciu o mleko bawołów hodowlanych. To mleko charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu, a to z kolei ma przełożenie na lekko kwaskowy smak. Lecz mimo tego ser ten bardzo dobrze smakuje i ma niemałe grono zwolenników. Różnych odmian włoskiej mozzarelli jest jeszcze kilka, jeżeli ktoś chciałby ich poszukać, to najlepiej niech sprawdzi jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+