Miłośnicy włoskiej pizzy wyczują od razu, czy jest ona robiona na oryginalnych składnikach, czy też na tańszych podróbkach. Będzie to dotyczyło zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, jaki jest także konieczny w tej wyśmienitej potrawie. W najprawdziwszej włoskiej pizzy może być prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden inny ser tak smakował już nie będzie. Zatem warto poznać wszystkie sekrety jej produkcji, które mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.
Taki ser jest przeważnie sprzedawany pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Ma delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się charakterystyczne włókna. Oryginalna mozzarella jest produkowana z mleka krowiego, które się wlewa do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po podgrzaniu całości tworzy się gęsty skrzep, z jakiego formowane są później kulki i umieszczane w słonej zalewie. Lecz przed tym masa zalewana jest gorącą wodą, to ten proces właśnie jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ten smaczny ser charakteryzuje się stosunkowo miękką konsystencją a także bardzo delikatnym smakiem, a po roztopieniu będzie się mocno ciągnął.
Jeśli ktoś by chciał zakupić prawdziwą włoską mozzarellę, to powinien poszukać jej w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał nieco szczęścia, to znajdzie tam również jakieś wersje z tej rodziny serów, takie jak na przykład burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To mocno wpływa na smak sera, który jest dużo bardziej wyraźny, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużą popularnością, chociaż zaczyna się to powoli zmieniać.
Bardzo ciekawie smakuje i wygląda także mozzarella burrata. Z kolei ją wykonuje się z mleka krowiego, ale w procesie produkcji dodaje się niewielką ilość śmietany. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietanka zostaje wlana. Dzięki temu smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.