Mozzarelle z Włoch – czym się charakteryzują

Miłośnicy włoskiej pizzy wyczują od razu, czy jest ona robiona na oryginalnych składnikach, czy też na tańszych podróbkach. Będzie to dotyczyło zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, jaki jest także konieczny w tej wyśmienitej potrawie. W najprawdziwszej włoskiej pizzy może być prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden inny ser tak smakował już nie będzie. Zatem warto poznać wszystkie sekrety jej produkcji, które mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.

Taki ser jest przeważnie sprzedawany pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Ma delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się charakterystyczne włókna. Oryginalna mozzarella jest produkowana z mleka krowiego, które się wlewa do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po podgrzaniu całości tworzy się gęsty skrzep, z jakiego formowane są później kulki i umieszczane w słonej zalewie. Lecz przed tym masa zalewana jest gorącą wodą, to ten proces właśnie jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ten smaczny ser charakteryzuje się stosunkowo miękką konsystencją a także bardzo delikatnym smakiem, a po roztopieniu będzie się mocno ciągnął.

Jeśli ktoś by chciał zakupić prawdziwą włoską mozzarellę, to powinien poszukać jej w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał nieco szczęścia, to znajdzie tam również jakieś wersje z tej rodziny serów, takie jak na przykład burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To mocno wpływa na smak sera, który jest dużo bardziej wyraźny, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużą popularnością, chociaż zaczyna się to powoli zmieniać.

Bardzo ciekawie smakuje i wygląda także mozzarella burrata. Z kolei ją wykonuje się z mleka krowiego, ale w procesie produkcji dodaje się niewielką ilość śmietany. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietanka zostaje wlana. Dzięki temu smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać