Czemu prawdziwa włoska mozzarella tak dobrze smakuje

W spożywczych sklepach znajdzie się bez problemu nieduże woreczki z kilkami sera zanurzonymi w zalewie. Gatunek ten jest nazywany popularnie mozzarellą, i rzeczywiście mocno ją przypomina jeżeli chodzi o wygląd i smak. Lecz prawdziwa mozzarella włoska będzie jedyna i niepowtarzalna, i żadne inne produkty nie są nawet w stanie się zbliżyć do jej wyjątkowej jakości. Bierze się to z paru rzeczy. Po pierwsze bardzo duże znaczenie będą tu mieć doświadczenie i wiedza rzemieślników.

Receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a chcąc poznać wszystkie tajniki to potrzeba wielu długich lat uczenia się. Kolejną rzeczą jest jakość surowców, pośród jakich niejednokrotnie będzie się pojawiało bawole mleko. To właśnie z niego powstają odmiany tradycyjne, na przykład takie jak mozzarella buffala. To mleko ma w sobie znacznie więcej tłuszczów, a to przekłada się na nieco inny posmak, z lekką kwasowością.

Ceniona jeśli chodzi o kwestie kulinarne jest także mozzarella fior di latte. Z kolei ją robi się z mleka krowiego, lecz można ją znaleźć jedynie w niewielkiej ilości włoskich regionów. Sposób wytwarzania jest długi i żmudny, a jednocześnie wymagający precyzji, ale rezultaty spełnią oczekiwania najbardziej wybrednych smakoszy. Warta spróbowania będzie też z pewnością mozzarella burrata. Jeśli chodzi o nią charakterystyczną cechą jest płynny, maślany środek, który sprawia że całość ma dużą delikatność. W czasie wytwarzania w każdej kulce jest robiona nieduża kieszonka, do której się wlewa odrobinę śmietanki.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 4 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać