Nie bez powodu kuchnia z Włoch przez wielu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Składniki naturalnego pochodzenia i bogate smaki powodują, że pizza, spaghetti czy lazania cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Jednym z takich składników jest oryginalna mozzarella włoska, która od dziesiątków lat wytwarzana jest według oryginalnych receptur. Sam proces produkcji takiej mozzarelli teoretycznie jest prosty, lecz na ostateczny smak wpływają różne czynniki.
Bardzo ważna jest jakość użytego do wytwarzania mleka, lecz również ogromne znaczenie będzie miała wiedza i doświadczenie serowarów. Żeby uzyskać najwyższej jakości produkt trzeba wszystkie rzeczy wykonać w odpowiedniej chwili, a żeby dobrze to zrobić to trzeba mieć wiele lat praktyki. Z tego też powodu mimo starań nie włoskie firmy nie mają możliwości wyprodukowania serów o takiej jakości, ponieważ ich produkty zupełnie inaczej będą smakowały.
Bardzo dobrze to też wiedzą kucharze, jakim zależy na najwyższej jakości swoich potraw. Pragnąc zachować tę jakość używają oni do pizzy czy lazanii jedynie prawdziwe produkty włoskie oryginalne, przez co mogą o tę jakość zadbać. Samych serów mozzarella istnieje dużo odmian, oprócz najbardziej klasycznych coraz większym zainteresowaniem cieszy się chociażby mozzarella buffala. Ta odmiana sera jest wytwarzana z bawolego mleka, które posiada znacznie większą zawartość tłuszczu niż krowie. Przez to buffala ma lekko kwaskowy, charakterystyczny smak, a równocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.
Bez problemów kupić ją można w dobrych sklepach z włoską żywnością, i świetnie się nadaje do każdej typowej potrawy. Niezwykle interesująco w smaku prezentuje się też mozzarella burrata. Podczas produkcji tej odmiany w każdej kulce wykonuje się niewielką kieszonkę, do której następnie wlewa się śmietankę. Dodatek jej daje delikatny, maślany posmak, zresztą od którego pochodzi nazwa sera, a po rozkrojeniu kieszonki ze środka wypłynie śmietankowa masa.
+Tekst Sponsorowany+