Nie bez przyczyny kuchnia włoska jest przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Doskonałe pizze, wiele przeróżnych makaronów czy przepyszne desery to jedynie niektóre z potraw cieszących się zainteresowaniem w wielu krajach. Lecz mimo że w teorii dużo z takich potraw wydaje się bardzo prostych, to w praktyce sekret ich smaku tkwi w dwóch rzeczach.
Pierwsza z nich to receptury, wielokrotnie przekazywane od wielu lat z pokolenia na pokolenie. Ale równie ważne są używane składniki, które muszą zawsze być najwyższej jakości. Nawet jeśli na przykład pizza jest robiona w jakimś innym kraju, to bardzo często znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, przez co smak potrawy jest faktycznie dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na prawdziwej pizzie, jest mozzarella włoska. Ten ser jest bardzo charakterystyczny, ponieważ ma formę niedużych, spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w torebkach mających w sobie serową kulkę oraz zalewę.
Typowa włoska mozzarella ma śnieżnobiały kolor, jest miękka i strzępi się po rozerwaniu. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego też sprawdza się bardzo dobrze nie tylko na samych pizzach i makaronach, ale też jako dodatek do kanapek i sałatek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje jest wytwarzana z mleka krowiego, ale coraz częściej w sklepach do kupienia też będzie mozzarella buffala, wytwarzana z mleka bawolic. Dużym zainteresowaniem cieszyć się też zaczyna mozzarella burrata, mająca w sobie trochę delikatnej śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+