Dlaczego prawdziwe mozzarelle włoskie cieszą się takim powodzeniem

Nie bez przyczyny kuchnia włoska jest przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Doskonałe pizze, wiele przeróżnych makaronów czy przepyszne desery to jedynie niektóre z potraw cieszących się zainteresowaniem w wielu krajach. Lecz mimo że w teorii dużo z takich potraw wydaje się bardzo prostych, to w praktyce sekret ich smaku tkwi w dwóch rzeczach.

Pierwsza z nich to receptury, wielokrotnie przekazywane od wielu lat z pokolenia na pokolenie. Ale równie ważne są używane składniki, które muszą zawsze być najwyższej jakości. Nawet jeśli na przykład pizza jest robiona w jakimś innym kraju, to bardzo często znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, przez co smak potrawy jest faktycznie dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na prawdziwej pizzie, jest mozzarella włoska. Ten ser jest bardzo charakterystyczny, ponieważ ma formę niedużych, spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w torebkach mających w sobie serową kulkę oraz zalewę.

Typowa włoska mozzarella ma śnieżnobiały kolor, jest miękka i strzępi się po rozerwaniu. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego też sprawdza się bardzo dobrze nie tylko na samych pizzach i makaronach, ale też jako dodatek do kanapek i sałatek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje jest wytwarzana z mleka krowiego, ale coraz częściej w sklepach do kupienia też będzie mozzarella buffala, wytwarzana z mleka bawolic. Dużym zainteresowaniem cieszyć się też zaczyna mozzarella burrata, mająca w sobie trochę delikatnej śmietanki.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać