Podczas upalnych, letnich dni można na różne sposoby szukać ochłody. Sporo osób wybierze zapewne jakiś zimny deser, na przykład taki jak granitę. Od pewnego czasu można w bardziej popularnych miejscach dostrzec urządzenia z dużymi pojemnikami, w których mieszana jest barwna masa. Taka masa to nic innego jak zmrożone kryształki lodu, a ten deser jest nazywany granitą. Wymyślony został na południu Włoch, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To tam właśnie zmieszano po raz pierwszy cukier, sok z cytryny i wodę, a później całość zamrożono przy jednoczesnym mieszaniu.
Pod wpływem ujemnych temperatur woda zamarza, ale przez to że jest ciągle mieszana, to tworzą się wspomniane już malutkie kryształki. Przez to granita daje duże orzeźwienie, co z pewnością każdy doceni jak na zewnątrz będzie świeciło upalne słoneczko. Dodatkową zachętą do kupna i skosztowania będzie wygląd deseru, a ten faktycznie robi wrażenie. Granitę przygotowuje się w dużych urządzeniach, znanych jako granitory.
Najczęściej granitor będzie miał od jednego do paru przezroczystych pojemników, w których znajduje się woda i dodatki. Aktualnie poza klasyczną cytrynową wersją proponowanych jest mnóstwo różnych innych smaków, sprzedawcy tu mocno eksperymentują żeby zachęcić klientów do kupna. W zbiornikach granitora umieszczone są też specjalne mieszadła, które obracając się wolno, ciągle mieszając całą masę w środku. Dość często na takich stoiskach z granitą zobaczyć także można rozmaite dodatkowe akcesoria, takie jak chociażby podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+