Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

Przeglądając sklepowe półki bez żadnego problemu można na nich zobaczyć niewielkie foliowe woreczki, w których znajdują się kulki sera w zalewie. Tym serem jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Lecz tradycyjna mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co można znaleźć w większości sklepów. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej końcowy smak ogromne znaczenie ma mleko zastosowane do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, zwłaszcza tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi też najbardziej ceniona odmiana tego właśnie sera, a mianowicie mozzarella fior di latte.

Wytwarzana jest ona wyłącznie w kilku regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkowy smak produktu końcowego. Nieduże włoskie gospodarstwa także słyną z produkcji innego rodzaju mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego właśnie sera zamiast mleka krowiego wykorzystywane jest mleko bawolic. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Ta mozzarella jest bowiem dużo bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa. Posiada też dużo więcej rozmaitych odżywczych składników, dzięki czemu jest cennym składnikiem w codziennej diecie.

Coraz większym zainteresowaniem wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten gatunek sera jest produkowany z krowiego mleka, ale w nieco inny sposób niż tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niedużą kieszonkę, do jakiej jest wlewana niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu po przecięciu mozzarella burrata ma płynną konsystencję, a jednocześnie bardzo delikatnym maślany smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać