Trawa, znana również jako konopie indyjskie, jest wszechstronną rośliną używaną od wieków do celów leczniczych i rekreacyjnych. Nasiona rośliny marihuany są punktem wyjścia do uprawy nowej generacji roślin i mogą występować w przeróżnych typach, z których każdy ma swoje szczególne przymiotniki. Najpopularniejsze wersje nasion marihuany to regularne, feminizowane i automatycznie kwitnące.
Proste nasiona są w największym stopniu zasadniczym rodzajem nasion i są wytwarzane naturalnie przez rośliny męskie i żeńskie w trakcie ich zapylania. Te nasiona mogą wytwarzać flory męskie i żeńskie, jednakowoż stosunek jest nieprzewidywalny. Prawidłowe nasiona są niejednokrotnie wykorzystywane przez hodowców oraz hodowców, którzy chcą stworzyć własne odmiany bądź też wyhodować rośliny o określonych cechach – bank nasion royal queen seeds. Nasiona feminizowane są specjalnie hodowane, by przetwarzać wyłącznie rośliny żeńskie.
Jest to pożądane, bowiem rośliny żeńskie fabrykują pąki, które są częścią rośliny, jaka jest zbierana i stosowana do postanowień leczniczych czy też rekreacyjnych. Nasiona feminizowane są tworzone przez wywołujące stres rośliny żeńskie w celu wykształcenia męskich kwiatów, a następnie zapylają inne rośliny żeńskie. To gwarantuje, iż wszystkie wyprodukowane nasiona będą żeńskie. Nasiona automatycznie rozkwitające są hybrydą nasion prostych oraz feminizowanych. Nasiona te zostały genetycznie zmodyfikowane, by kwitnąć automatycznie, bez względu od cyklu światła.
Oznacza to, iż rośliny automatycznie kwitnące mogą być uprawiane w pomieszczeniach lub też na zewnątrz, bez wymogi stosowania określonego harmonogramu oświetlenia. Ten typ nasion jest profesjonalny dla hodowców, którzy nie chcą zawracać sobie głowy lekkimi harmonogramami lub też pragną szybkich zbiorów. Pomijając tych głównych typów nasion, są również nasiona pamiątkowe, hybrydowe i bogate w CBD. Nasiona Heirloom są uważane za czyste szczepy oraz są w wielu przypadkach określane jako szczepy „landrace”. Te plemienia to oryginalne odmiany marihuany, które były uprawiane w ich rodzimych regionach oraz były przenoszone z pokolenia na pokolenie.