Sporo osób zapewne będzie się zastanawiało, czemu potrawy z Włoch tak dobrze smakują. Jeżeli ktoś się przejdzie do włoskiej pizzerii czy restauracji, to dostrzeże od razu ogromną różnicę w porównaniu z tym, co dostępne jest w innych miejscach. Na pewno ogromny wpływ na to mają dopracowane przez dziesięciolecia przepisy. Pomimo tego że włoskie dania wyglądają w wielu przypadkach na bardzo proste, to mimo wszystko przygotowanie ich wymaga pewnego doświadczenia i umiejętności.
Trzeba dobrać bowiem odpowiednio proporcje między składnikami potrawy, ale też sposób przyrządzania i czas. Następną niezwykle istotną kwestią jest stosowanie odpowiedniej jakości składników. Oczywiste jest że do włoskich potraw najodpowiedniejsze będą włoskie produkty premium, gdyż tylko one zapewnią tak charakterystyczne, wyraziste smaki. Jeżeli ktoś będzie je chciał zastąpić jakimiś zamiennikami, to musi się liczyć z tym, że nie dostanie takiego efektu. Niezwykle istotna chociażby tu jest mozzarella fior di latte.
Oryginalna została zrobiona z mleka krowiego albo bawolego, a jej konsystencja jest lekko miękka i sprężysta. Bardzo dobrze nadaje się do pizzy czy innych ciepłych dań, lecz można ją też używać do kanapek czy sałatek. To samo dotyczy szynek, oliwy czy makaronów – te wyprodukowane we Włoszech posiadają znacznie lepszy, wyrazisty smak, dlatego tak dobrze się sprawdzają w tradycyjnych potrawach. Jest to efektem tego, że przeważnie produkty włoskie producent wykonuje je według tradycyjnych receptur, jakie zostały dopracowane do perfekcji.
+Tekst Sponsorowany+